Memleket doyduğun yerdir
Burdur’da son dönemde öğrenci nüfusunun artışıyla birlikte şehrin çeşitli noktalarında yeni işletmeler açılıyor ve açılmaya devam ediyor. Her ne kadar bu durum şehri cazibe merkezi haline getirse de, işin aslı böyle değil.
İlimizdeki esnaf yapısını incelediğimizde, şehir dışından gelen girişimcilerin çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Burdur’da doğmuş, büyümüş ve iş hayatını burada sürdüren esnaf ve girişimciler azınlıkta kalıyor. Bu durumun, şehir halkının tutumundan kaynaklandığını söylemek mümkün. Daha önceki köşe yazılarımda sıkça vurguladığım gibi, Burdur’da kendi esnafına sahip çıkmama gibi bir direnç var.
Gazete ve dergilere bir abone olmamak için kırk takla atan bir zihniyetle mücadele eden Burdur’un öz evladı, ayakta kalabilmek için gerekli desteği bulamıyor. Ne zaman batacak, ne zaman ayağı kayıp yere düşecek diye bekleyen bir kesim var. Gazeteden ve dergiden örnek verdim, çünkü bu sorunu farklı sektörlerde de görmek mümkün. Telefoncudan çiğ köfteciye, börekçiden kafeciye kadar Burdurlu işletme sahipleri aynı mücadeleyi veriyor, aynı sorunlarla karşılaşıyor.
Sorunlarla mücadelede bir yere kadar dayanabilen Burdurlu esnaf, işler yolunda gitmediğinde çareyi kepenk kapatmada veya iş yerini devretmede buluyor ve şehri terk ediyor. Şehir dışından gelen esnaflar bu boşluğu dolduruyor. Isparta ve Antalya gibi çevre illerden gelen esnaflar Burdur’da işyerlerini açarak kazanç sağlamaya çalışıyor.
Bana göre Burdur halkının bir kıstası da esnafın nereli olduğu. Esnaf Burdurlu ise “kazanmasın, bundan alışveriş yapılmaz” algısı zaman zaman ortaya çıkıyor. Bu durumun bir nedeni de geçmişte yaşanan dövizli askerlik döneminde yerli esnafın halkla ticari ilişkilerini zayıflatması. Dövizli askerlik döneminde yerli esnaf, halk ile ticari ilişkilerini zayıflattı ve bu da Burdur halkını kendi esnafından soğuttu. Ancak, bu durumun genele yayılmasıyla birlikte kurunun yanında yaş da yandı. Artık bu hesaptan kurtulmak gerekiyor; dövizli askerlik Burdur’da yaklaşık 6 yıl önce sona erdi.
Peki, ilimizi terk eden esnaflar ne durumda? Elde ettiğim verilere göre, işletmelerini Antalya, Isparta, Denizli, Muğla, İstanbul ve Ankara gibi illerde açan birçok Burdurlu esnafın işleri çok iyi. İlinde esnafına ve değerlerine sahip çıkmayan bir memleketin gelişmesini beklemek de doğru olmaz.
Sonuç olarak, memleket doğduğun değil doyduğun yerdir. Burdur’un gelişmesi için kendi esnafına sahip çıkması ve desteklemesi gerekiyor.